saft

Saft är en dryck som oftast framställs genom att man kokar vatten, socker och frukt eller bär som silas för att skilja ur bären från vätskan. Processen förlänger hållbarhetstiden på bären/frukten som i färskt tillstånd förfars relativt fort. Kokad saft har längre hållbarhet än rårörd saft, där bär, socker och vatten rörs ihop utan kokning. Som regel behövs konserveringsmedel tillsättas, i synnerhet för bär som jordgubbar och hallon, men är inte nödvändigt för lingonsaft eller rårörda drycker där tillredning skett genom tillsättning av citronsyra som i sig har konserverande effekt.

Saft ska alltid innehålla någon mängd fruktjuice.[1] Om drycken enbart innehåller fruktarom får i Sverige inga fruktavbildningar göras på produkten och den ska kallas "dryck med fruktarom".[2]

Saft säljs ofta i form av koncentrat som skall spädas med vatten, men koncentrationsgraden kan öka genom avdunstning av vätskan genom ytterligare kokning, vilket främst används inom industrin.

Vanliga exempel på saft är jordgubbssaft, hallonsaft, apelsinsaft, svartvinbärssaft, fläderblomssaft och blandsaft. Blandsaft innehåller en blandning av olika bär och/eller frukter och märks ibland till exempel blandsaft jordgubb då jordgubbssmaken ska vara framträdande. Med det inte säkert att den innehåller mer jordgubb än övriga frukter/bär. Röda blandsafter innehåller ofta en hel del äpple, päron, fläder och druva. Dessa frukter och bär står dock angivna på innehållsdeklarationen.[3]

Om man värmer saft, så får det en glöggliknande karaktär. Om man vid upphettningen tillsätter stärkelse, till exempel potatismjöl, får man saftsås som kan serveras tillsammans med diverse efterrätter, såsom risgrynspudding eller saftsoppa som kan förtäras naturell eller med till exempel skorpor./ peppe;)


Kommentarer
Postat av: elin~~~~

åh, intressant. saft turns me on~

2011-01-17 @ 14:30:53

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0